30. Championship Manager 2 --- Mina 30 bästa spelupplevelser

30. Championship Manager 2
 
På trettionde plats hittar vi ett spel som jag tror att folk som känner mig från vissa sammanhang skulle tänka på som "ett typiskt Adamspel", medan för dem som associerar mig mest till fantasy och historia kanske det inte är lika uppenbart. Det här är en serie spel som idag heter Football Manager och där man, som namnet antyder, tar på sig rollen som manager i ett fotbollslag. Man spelar alltså inte matcherna själv genom att styra spelarna utan man sköter taktiska och strategiska beslut kring laguppställning, formationer, träning, mediakontakt, spelarköp och så vidare. I och med att de här spelen är extremt välgjorda och det ligger tusentals timmar av research bakom dem så tilltalar konceptet mig väldigt mycket. Min styrka som spelare har aldrig legat i snabba knapptryckningar utan snarare i planeringsförmåga.
 
Egentligen så är spelen idag (det senaste är Football Manager 2017) mycket bättre än vad de var 1995 när det här spelet kom ut. Ligorna är fler, valen är fler, spelmotorn är subtilare, man får se klipp på vad som händer på planen istället för bara textmeddelanden och så vidare. Problemet är dock att de har blivit nästintill oöverblickbara. Om man inte kan ha Football Manager som heltidsjobb så får man antingen ge upp mänskliga relationer eller nattsömn för att orka spela den här spelserien ordentligt.
 
På 90-talet var spelet något enklare och det tilltalade den lilla fotbollsnörden Adam som hade blivit frälst av EM -96 och VM -98 och dessutom följde Allsvenskan slaviskt tillsammans med sin sporttokiga morfar. Det här spelet hade alla spelare jag kände igen från Allsvenskan och de charmigt blinkande kommentatorsskyltarna skapade en hel del spänning i all sin enkelhet. Dessutom fick man göra allt det där nördiga som spel som FIFA hoppade över, som att möta Division 2-lag i Svenska cupen och sådant.
 
Bildresultat för championship manager 2
Det här spelet spelade jag mest med min kompis Daniel någon runt 1998 eller 1999, tror jag, men jag har ett bestämt minne av att det var spelet för säsongen 96/97 som han hade. Det var en nu förlorad guldålder med spelare som Peter Frostvik, Kaj Eskelinen och Robert Steiner.