Utvärdering av Djurgårdens säsong

Det har säkert inte undgått någon att jag är tämligen engagerad i Djurgården hockeys öden och äventyr. Innan säsongen startade skrev jag ett långt inlägg om lagbygget och vilka spelare som kunde tänkas ingå i det. Nu har vi facit. Säsongen är slut för Djurgårdens del och den resulterade i en 9:e-plats och förlust mot Luleå i play-in till kvartsfinal. Det låter kanske inte så bra, men med tanke på att en stor majoritet av experterna innan säsongen tippade DIF sist eller näst sist så är jag väldigt nöjd, speciellt med tanke på att det var fjortons poängs marginal ner till kvalstrecket. En annan viktig sak att väga in är att DIF hade seriens klart lägsta spelarbudget i och med brist på kommunstöd, vilket de andra klubbarna får, samt att SHL bestämde att nykomlingen ska betala sju miljoner i fallskärm till laget som åker ur.
 
Huvuddelen av detta inlägg tänkte jag ägna åt spelarbetyg på en tiogradig skala.
 
1 - sämre än en burk lingonsylt på sin position
2 - en katastrofal insats på nästintill alla plan
3 - riktig blek och har inte lyckats alls
4 - mestadels svaga insatser men inte usel
5 - fullständigt godtagbar, men glänser inte
6 - bra insats
7 - förtjänar lite extra beröm
8 - riktigt bra insatser som har gjort skillnad för framgångarna
9 - grymt spel som leder laget
10 - som ett kärleksbarn mellan Peter Forsberg och Sidney Crosby
 
 
Målvakter
 
Mikael Tellqvist - 8
Tellan har han hållit DIF kvar i många viktiga matcher, spritt ett lugn omkring sig och dessutom räddat en vansinnig mängd straffar. (Detta skulle jag vilja tillskriva hans gammaldagsa målvaktsstil där han inte sätter sig på knäskydden och täcker skottvinklar utan väntar ut skyttarna som får panik och inte vad de ska göra mot kolugne Tellqvist.) Hans inledning på säsongen var fantastisk och i de avgörande matcherna på slutet var han bra. Han hade en svacka under slutet av grundserien, men hans betydelse har ändå varit så stor att 8:an känns gjuten.
 
Mantas Armalis - 7
Den unge svensklitauiske modellen tillika  landslagsmålvakten för Litauen får stå på tillväxt bakom Tellqvist och har spelats då och då för att vila förstemålvakten. Huvudsakligen har han använts i matcher mot seriens topplag medan Tellqvist har stått i matcherna vi har haft större chans att vinna. Huvudsakligen har dock Armalis överraskat positivt. I början var han lite nervös och släppte onödiga returer, men senare på säsongen var han till och med förstaval i enstaka matcher. Litet avdrag blir det dock för den dåliga straffstatistiken i de matcher han har stått. Där är han ännu långt från Tellqvist.
 
(Robin Jensens enda period är för lite för att ge en helhetsbedömning, även om det var en mycket bra sådan.)
 
 
Backar
 
Marcus Högström - 6
Han kom från Almtuna sent förra säsongen och gjorde succé. I år har han släpat ett mycket tungt lass i SHL och haft massor med istid. Det är uppenbart att Marcus är en av lagets bästa på att läsa spelet och slå passningar, men han är ganska tunn i det defensiva spelet och tar ibland stora risker. Ingen spelare i år har gjort mig så förbannad som Marcus med sina ofta krångliga och chansartade lösningar, men jag måste också erkänna att han har varit viktig för Djurgårdens spel i stort. Personligen ser jag dock helst att han spelar i ett annat lag nästa säsong, trots hans konstruktiva kvaliteter.
 
Markus Nordlund - 4
Nordlund värvades till den här säsongen för att komplettera Daniel Fernholm som rutinerad och ledande back. En imponerande storlek och offensiv skicklighet utlovades. Försäsongsmatcherna gick inte särskilt bra. Efter det spelade han upp sig och var i det tysta lagets bästa back i ett antal matcher. Sedan kom en skada och efter den var finländaren inte sig lik. Veka ingripanden, långsam skridskoåkning och misslyckade direktskott drar ned betyget. Då och då glimtade spelförståelsen till, vilket gör det här betyget svårt att fixera. Några matcher på slutet var han bättre igen, men han var också på väg att ge bort den avgörande matchen mot Leksand med två grova misstag.
 
Simon Gysbers - 8
Kanadensaren kom in i sista sekunden av transferfönstret från finska ligan och gjorde en stabil insats. Ett ruggigt slagskott som träffar mål och en imponerande kyla i passningsspelet i stressade situationer är hans främsta tillgångar. Svagheten ligger i att han kan framstå som lite slö och ofysisk i defensiven. I det stora hela får han dock en 8:a av mig och jag hoppas att han får nytt kontrakt.
 
Robin Norell - 6
Robin slog igenom med buller och bång i Hockeyallsvenskan förra året. Han är fortfarande väldigt ung (spelade JVM i år) och har fått ta ett orimligt stort ansvar i år. I det stora hela har han skött det, men han är den av de unga backarna som har klart störst misstag och kämpat mest i motvind. Dock känns det orimligt att ge honom ett lägre betyg än 6 när Djurgårdens försvarsspel ändå varit en grundsten i framgången. Under slutet av säsongen spelade han upp sig lite, men hade fortfarande problem framför eget mål stundtals.
 
Philip Holm - 7
Holm verkar ha en speciell utvecklingskurva varje säsong där han börjar svagt och sedan gradvis höjer sig. I början av säsongen gjorde han mycket riktigt ingen glad och stod ofta utanför laget när alla backar var hela. Gradvis har han sedan dock börjat jobba sig upp till försvarsspelarens perfekta läge, det där ingen märker en. Då vet man att man gör ett solitt job defensivt. Holm är dessutom en av lagets duktigare skridskoåkare, vilket märks då och då. På slutet vikarierade han en hel del som center, vilket han klarade fullt godkänt.
 
Andreas Englund - 5
Englund har också fått alldeles för mycket ansvar i år. Han är född 1996 men har spelat i princip alla matcher. I det stora hela är Andreas en stabil back, men han har fått uppgifter han inte riktigt varit mogen ett antal gånger under säsongen, framförallt när det har gällt att följa motståndarnas vassa spelare och hålla dem borta från egen kasse. Han kommer dock att bli riktigt bra när han växer i SHL-kostymen. Två mål blev det till sist och båda var otroligt snygga - det andra också i ett mycket viktigt läge för att säkra kontraktet.
 
Linus Arnesson - 7
Linus Arnesson har under säsongen spelat på lån, då han redan tillhör Boston Bruins organisation. Han Har tagit ytterligare kliv, varit allmänt stabil och dessutom utvecklat sitt offensiva spel. Han har varit en av de backar som märkts minst, men det är generellt något mycket bra i ett lag som huvudsakligen har kämpat med att försvara sig. Linus kommer att vara saknad nästa säsong.
 
Alexander Falk - 8
Här har vi en spelar som aldrig räckte till förra säsongen, men som i år har tagit enorma kliv framåt, framförallt i det fysiska spelet. Falk har varit pålitlig, tung att möta framför mål och stått för en välbehövlig aggressivitet mot huggande motståndarforwards i ett annars ganska snällt lag. Det här är förhoppningsvis en framtida stomspelare i DIF.
 
Adam Ollas Mattsson - 6
Ollas, som han oftast kallas, är ett fysiskt praktexemplar med sina 193 cm och 98 kg. Han har stått på gränsen till A-laget i år, men ändå spelat väldigt mycket på grund av skador. Trots sin ungdom är han redan en riktigt tung tacklare och har stått för ett par av Djurgårdens skönaste smällar under säsongen. Han behöver dock utveckla sin spelförståelse, speciellt i stressade puckhanteringssituationer och i uppspelsfasen, men det kommer med åldern.
 
Alexander Deilert - 3
Deilert kommer från Djurgårdsleden från början och efter åren i BIK Karlskoga sas han ha utvecklats i sitt spel och skulle komma att bli en tillgång i såväl defensiven som i powerplay. I slutändan blev det dock väldigt tydligt att han fortfarande inte håller för SHL. Inget ont om Alexander som gjorde sitt bästa hela tiden, men han har haft svårt att hålla en plats i backuppställningen trots att den i övrigt varit otroligt ung och orutinerad delar av säsongen. Förhoppningsvis spelar han i Hockeyallsvenskan nästa år, där han kommer mer till sin rätt.
 
Daniel Fernholm - 5
Veteranen var tänkt som försteback, men skadades fult efter endast tio matcher. Frågan är om han kommer att spela hockey igen efter den allvarliga hjärnskakningen. De första tio matcherna gjorde han helt okej, men skridskoåkningen har blivit väldigt långsam. Han är dock duktig på att städa framför mål, men fick alltså knappt möjlighet att göra ordentligt avtryck.
 
 
Forwards
 
Marcus Sörensen - 9
Sörensen har i år fått sitt stora genombrott, debuterat i landslaget och stundtals ensam burit Djurgårdens offensiv. Han vann den interna poängligan och han gjorde målet som säkrade nytt SHL-kontrakt. Behövs fler motiveringar? Den fantastiska skridskoåkningen Marcus besitter gör honom till ett hot i alla lägen. Han har kontrakt med DIF till och med säsongen 17/18, men tyvärr kan vi nog inte hålla honom så länge. Nästa säsong hoppas och tror jag dock att han är kvar och leder laget. Tack för allt i år!
 
Markus Ljungh - 8
Ljungh har vuxit något oerhört sedan sitt första år i Djurgården och känns nu som en viktig del av lagets ryggrad. Han är en av mina favoritspelare, en klassisk tvåvägscenter, klok i alla lägen, skridskoskicklig och med ett riktigt bra skott. Nästa säsong är han garanterat redo att centra en andrakedja än bättre än han redan gjort i år och växa ut till ett fullfjädrat SHL-proffs.
 
Mikael Samuelsson - 7
Med OS-guld, VM-guld och massor av NHL-rutin var gamle räven Samuelsson en meriterad värvning. Skadeproblem har hållit honom borta delar av säsongen, men då han har spelat har han varit viktig för laget. Han har gjort ett antal viktiga mål. Han har hållit i pucken med pondus och han har uppvisat stor spelförståelse. Betyget hade blivit ännu högre om han inte stundtals varit väl nonchalant i passningsspelet och tappat rätt mycket i fart. Med all säkerhet slutar han nu. Man får tacka för ett fint och viktigt gästspel!
 
Joakim Eriksson - 7
Lagkaptenen och pådrivaren Jocke har nu varit lagets pappa i två säsonger. I år har han fått axla en oerhört tung roll som förstecenter, vilket han till och med själv medgav att han kanske inte riktigt räckte till för. Delar av säsongen var hans speltid monstruös och det är inte konstigt att han under slutet av säsongen gick på knäna, särskilt som han spelat massor av matcher med luftrörsinflammation. Betydelsen av Jocke som ledare är dock omöjlig att överskatta och jag hoppas verkligen, verkligen att han stannar inom organisationen som ny assisterande tränare när Tony Zabel nu slutar.
 
Henrik Eriksson - 7
Hank the Tank var en spelare som många undrade om han skulle hålla i SHL. Jag tycker att han har tystat sina kritiker. Han åker bättre än förr, tacklar allt och alla, driver på lagkompisarna i alla lägen och sätter också en del puckar. Henrik får fortsätta i en checkinglina till nästa år och vara del av lagets stomme.
 
Steve Saviano - 6
Här har vi en spelare vars arbetspotential är enorm. Han är kung av boxplay, åker kopiöst och viftar med klubban. Dessutom skapar han sig ett antal frilägen per säsong genom att stjäla puckar. Tyvärr har han väldigt svårt att sätta dit sina fina chanser. Dessutom är han väldigt liten till växten och har ibland svårt i närkamperna. I de svåra matcherna i slutet på säsongen slet han dock för två och förtjänar i mina ögon nytt kontrakt. Problemet är bara att det finns många i laget som har kontrakt över nästa säsong, vilket Steve inte har, och många av de återstående platserna måste fyllas av spetsvärvningar. Vi får se, men om det inte blir nytt kontrakt är du alltid en hjälte på Hovet ändå, Steve!
 
Sebastian Lauritzen - 6
Rutinerade Lauritzen värvades inför säsongen som en chansning. Trots hans kvaliteter ville inget annat SHL-lag ha honom, på grund av hans digra skadehistorik. Detta fick Djurgården också känna på, då Sebastian missade sammanlagt halva säsongen på grund av olika skador. På slutet spelade han upp sig rejält och var både smart och vass medan han i början aldrig riktigt kom in i spelet mellan skadorna. Om han kan bedömas hålla sig frisk är en återsigning rätt.
 
Mikael Ahlén - 5
Ahlén är väldigt mycket djurgårdare. Han kämpar alltid, han är hård i det fysiska spelet och han ger aldrig upp. Dock tycker jag att han, trots sina framsteg i år, inte riktigt räcker till på SHL-nivån. Hans puckbehandling är ganska svag och hans skridskoåkning är riktigt dålig med dessa mått mätt. Trots allt han gjort för föreningen behövs platsen mer för spetsvärvningar. Tack, Micke!
 
David Rundqvist - 5
Sonen till Färjestadsveteranen värvades inför framtiden och det har också märkts. Han har fått spela center större delen av säsongen och gjort det okej, men haft klara problem i framförallt det defensiva spelet. Han är ännu ung och utvecklingsbar, men om han inte tar ett ordentligt kliv nästa år får Djurgården börja fundera över framtiden.
 
Damien Fleury - 6
Fransmannen värvades in på korttidskontrakt över säsongsavslutningen för fansens insamlade pengar. Han var här för att göra mål och gjorde också sex stycken, vilket var klart godkänt sett till förväntningarna. Han hade dock en tendens att försvinna lite i viktiga matcher och sannolikt blir det ingen förlängning för Damien, trots hans stundtals vansinnigt skarpa bössa.
 
Robin Alvarez - 4
Alvarez var under några år en av Hockeyallsvenskans absolut bästa spelare i Malmö Redhawks. Förhoppningen var att han skulle blomma ut i SHL med DIF, men han har aldrig riktigt nått dit. Hela säsongen har han fått chansen, men kört fast, inte producerat särskilt mycket och inte lyckats utnyttja sin fysik. Han har kontrakt med Djurgården, men om det går att lösa med Malmö tror jag att det vore bäst för båda parter om han flyttade hem igen.
 
Alexander Fällström - 6
Fällström kom in under säsongen, gjorde bra ifrån sig och försvann efter en hjärnskakning i en match mot Örebro. Han har en direkt, transatlantisk spelstil, är rätt ung och har farten med sig, så om han kan komma tillbaka till samma form tror jag att det är en bra idé för DIF att hålla kvar honom. Dessutom hade han ett bra samspel med Sörensen, vilket kan bli viktigt då denne lär bli Djurgårdens viktigaste spelare nästa säsong.
 
Michael Holmqvist - 6
Trotjänaren och urdjurgårdaren Micke Holmqvist kom tillbaka förra säsongen, spelade för juniorlön, bidrog med rutin och ett förvånande vasst spel när vi gick upp i SHL. I år har han fortsatt att spela center mellan Hank och Ahlén i brunkarkedjan. Dock har de gamla ryggskadorna och långsamheten märkts tydligare i år, då Honken inte lyckats bidra lika mycket som förra året. Solida insatser har han dock genomgående stått för och när han nu säkerligen avslutar karriären önskar jag honom ett stort lycka till med vad han gör i framtiden och tackar för allt!
 
Nicklas Heinerö - 4
Den siste kvarvarande i Huddingekedjan Challe Berglund värvade i Allsvenskan har inte gjort något större avtryck i SHL. Han är en skicklig puckbehandlare men väger ofta för lätt i närkamperna och släpper sällan pucken i tid. Jag har tyvärr svårt att se honom i en viktig roll i DIF framöver, trots att han ännu är väldigt ung.
 
Emil Lundberg - 6
Lundberg var en kortis i DIF i slutet av förra säsongen men fick inte SHL-kontrakt efter uppflyttningen. Han spelade större delen av denna säsong i Björklöven där han också öste in mål. På grund av mängder med skador i DIF värvades han tillbaka sista transferdagen och har nu kontrakt över nästa år. Han känns som en perfekt spelare för en fjärdekedja med hårt jobb, fysik och näsa för mål.
 
Marcus Nilson - 5
Den kanske mest kontroversiella värvningen i föreningens historia var ett faktum när Nilson värvades tillbaka. Marcus var lagkapten när DIF åkte ur Elitserien, tog inte sitt ansvar att tala med media samt hamnade i en infekterad rättstvist med klubben om innehållet i ett eventuellt nytt kontrakt. Då han ångrat sig ville han trots hatet från många supportrar ställa allt till rätta och återvända. Detta splittrade fansen och Marcus hann tyvärr bara göra ett par matcher innan han knäskadades. Insatsen mot förra klubben HV71 var dock riktigt vass. Huruvida han avslutar karriären nu när han fått bli sams med DIF eller får nytt kontrakt nästa år återstår att se.
 
Tobias Hage - 4
En breddspelare som värvades sent på säsongen för att stadga upp och med framtiden i åtanke. Han har inte gjort något större väsen av sig men inte heller gjort bort sig. Att han kan spela både center och ytterforward är en tillgång. Hur han blir nästa säsong, mer varm i SHL-kläderna är svårt att sia om.
 
(Mattias Guter - 5)
Guter gick i säsongsavslutningen till Leksand. Innan dess gjorde han ett bra jobb efter sina förutsättningar, men kom inte till sin rätt i SHL och hade svårt att platsa, därav flytten. Generellt kändes han aningen för trubbig för att vara en producerande spelartyp. Han lär inte återvända till DIF, oavsett hur Leksands kval går.
 
(Vyacheslav Trukhno - 3)
Den första ryssen i Djurgårdens historia gjorde inget avtryck alls. Han gjorde succé i Asplöven i Hockeyallsvenskan för två säsonger sedan men var blek i Luleå i SHL förra säsongen. Han värvades som en chansning, i förhoppningen att hans SHL-kvalitet nu skulle blomma ut. Det pratades till och med om att han skulle centra i förstakedjan. Snabbt var han dock i fjärdeformationen och DIF bröt kontraktet efter ungefär halva säsongen. Tillbaka i Hockeyallsvenskan har det dock gått betydligt bättre. Det återstår att se om hans Karlskrona går upp i SHL till nästa säsong.
 
(Juniorerna Daniel Bernhardt, Lukas Vejdemo och Albin Lundin spelade för få matcher för att få ett betyg, men lär få fler chanser nästa säsong.)
Visa fler inlägg