Patrick Thoresen klar för Djurgården (samt spekulationer om lagbygget)

Idag fick jag ett konstigt telefonsamtal. Jag hade inte möjlighet att svara just då eftersom jag jobbade, men jag noterade att det kom från ett privat nummer. Sedan dök det upp ett besked om att jag hade ett röstmeddelande. När jag kunde lyssna av det hörde jag en norrman säga något otydligt, men strax föll polletten ned när ordet "Djurgården" nämndes. Detta var ett kreativt sätt av klubben att meddela att norrmannen Patrick Thoresen är klar för Djurgården inför nästa säsong.
 
 
För den som inte följer hockeyn nära kan jag berätta att det här är en riktigt stor värvning. Thoresen spelade två säsonger i DIF för knappt tio år sedan och gjorde det mycket bra. Sedan dess har hans karriär lett honom genom en kortare NHL-sejour, ett år i Schweiz och en lång period i ryska ligan KHL. Där har han ständigt varit en ledande och producerande spelare. Säsongen 10-11 gjorde han enorma 66 poäng på 54 matcher. Förra året låg han lägre, men ändå på solida 37 poäng på 48 matcher. Detta i kombination med att han var en viktig faktor i att hans lag SKA St Petersburg vann KHL samt att han avgjorde två av semifinalerna visar vilken stor värvning detta är.
 
Det framstår också som att han har kommit förhållandevis billigt till DIF. Nya sportchefen, förre lagkaptenen, Joakim Eriksson påtalade hur nöjda man var över att Patrick valt andra värden än de största pengarna. I telefonmeddelandet nämner också Thoresen hur han vill betala tillbaka för den chans Djurgården gav honom för tio år sedan. Detta känns trevligt inte bara på grund av värvningens kvalitet utan också för att de befäster bilden av Djurgården som en klubb som fostrar professionella spelare som fortsätter känna ett band till klubben även sedan de gått vidare.
 
 
 
Thoresen kommer troligen att spela vänsterforward i en förstakedja bredvid någon av de två nya centrarna Tomi Sallinen eller Matt Anderson. Högerforwardsplatsen lär fyllas av antingen Daniel Brodin eller Alexander Fällström. Senaste säsongens stora stjärna, Marcus Sörensen, är ju också vänsterforward, vilket gör att de troligen inte kommer att spela särskilt mycket tillsammans. Det är dock ett lyxproblem eftersom det borgar för två mycket starka, producerande kedjor.


Sedan tidigare är de väntade nyförvärven Tomi Sallinen, Linus Hultström och Robin Press klara, liksom den mer oväntade amerikanske tvåvägscentern Matt Anderson, även han värvad från ryska ligan.
 
Lagbygget kan i nuläget tänkas se ut såhär:
 
Tellqvist
Armalis
(Söderström)
 
Fernholm-Hultström
Falk-Högström
Holm-Press
(Englund-Ollas Mattson)
 
Thoresen-Sallinen-Brodin
Sörensen-Anderson-Fällström
Alvarez-Ljungh-Heinerö
Eriksson-Rundqvist-Ahlén
(Hage-Vejdemo-Lundberg)
 
Huvudbristen jag ser i nuläget är att backsidan skulle behöva en rejäl ledargestalt till. Så är fallet än mer om Fernhom inte kan fortsätta på grund av sin hjärnskakning. Högerforwardsidan ser aningen svagare ut än de andra två positionerna, men ger en extra fysisk dimension med Brodin, Fällström och Ahlén.
 
Det största problemet är dock mängden spelare. DIF skulle behöva låna ut ett antal mannar och ändå skulle det bli svårt för juniorerna Vejdemo och Bernhardt att få chansen ordentligt. Emil Lundberg eller Nicklas Heinerö lär också få svårt att ta en ordinarie plats och kan hamna lite för mycket på bänken. Ett samarbete med ett Hockeyallsvenskt lag, t ex Almtuna, skulle kunna vara ett bra sätt att lösa detta. HA-laget lånar in kvalitet och DIF slipper bänkade spelare.